Als je naar het ziekenhuis moet worden gebracht, is de eerste stap om een ambulance te bellen. Als je in Nederland woont, kun je hiervoor bellen met het centrale alarmnummer 112. Je krijgt dan verbinding met de meldkamer van de politie, die jouw informatie doorgeeft aan een ambulance. Hoe meer informatie je kunt geven, zoals je exacte locatie, hoe sneller de ambulance bij je kan zijn.
Eenmaal gebeld, kun je aangeven naar welk ziekenhuis je wilt worden gebracht. De meeste ambulancediensten zullen je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis brengen, maar sommige diensten zullen je naar een ziekenhuis van je keuze brengen, als dat mogelijk is. Het is dus belangrijk om de ambulancemedewerker te informeren over je voorkeur voor een ziekenhuis.
Houd er echter rekening mee dat sommige ambulancediensten je niet naar een ziekenhuis van jouw keuze kunnen brengen, omdat ze geen contract hebben met dat ziekenhuis. In dat geval zal de ambulance je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis brengen dat wel is aangesloten bij de ambulancedienst. Als je niet tevreden bent met het ziekenhuis dat je bent toegewezen, kun je altijd contact opnemen met je verzekeraar om te vragen of je naar een ander ziekenhuis kan worden gebracht.
De veranderingen in de wetgeving voor het vervoer van patiënten naar het ziekenhuis van hun keuze hebben een aantal gevolgen. In sommige gevallen is het mogelijk dat een ambulance patiënten naar het ziekenhuis van hun keuze vervoert. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan de ambulance de patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis brengen, of, indien nodig, naar een ziekenhuis dat verder weg is. Dit wordt beslist door de arts die de patiënt behandelt. In andere gevallen bepaalt de ambulance de bestemming, in overleg met de patiënt en de arts.
De veranderingen in de wetgeving hebben ook gevolgen voor patiënten die naar het ziekenhuis willen gaan voor een gewone controle. In sommige gevallen is het mogelijk dat een ambulance de patiënt naar het ziekenhuis van hun keuze vervoert, afhankelijk van de ernst van de situatie. In andere gevallen moet de patiënt zelf voor vervoer zorgen. De veranderingen in de wetgeving hebben ook gevolgen voor patiënten die vervoerd worden via het openbaar vervoer. In sommige gevallen is het mogelijk dat de patiënt wordt vervoerd naar het ziekenhuis van hun keuze, afhankelijk van de ernst van de situatie.
Het is belangrijk dat patiënten zich bewust zijn van de veranderingen in de wetgeving voor het vervoer van patiënten naar het ziekenhuis van hun keuze. De veranderingen zorgen ervoor dat het mogelijk is voor patiënten om naar het ziekenhuis van hun keuze te gaan, maar dat dit niet altijd de beste optie is. De arts die de patiënt behandelt, beslist of het vervoer naar een ander ziekenhuis nodig is en zal hierover met de patiënt overleggen.